top of page
Opzet

De verschillende manieren van sociale interacties tussen bezoekers – en specifiek, kinderen – in de wachtruimtes van het Ziekenhuis Oost-Limburg vormen het uitgangspunt voor Speel Goed. Een manier om deze interacties nader te onderzoeken is door middel van observaties, waarin tijd doorgebracht wordt in de wachtruimtes om zo de bezoekers te observeren, tijd met hen door te brengen en hun gebeurtenissen in de wachtruimte te beschrijven en registreren. Zo wordt een (eerste) inzicht verworven in hun wensen, noden en bedenkingen in relatie tot de wachtruimte. Om dit te bewerkstelligen voerden zes architecten, ontwerpers en (design) onderzoekers van het Speel Goed team observaties uit in drie verschillende afdelingen (de afdelingen Orthopedie, NKO en Pediatrie) in het Ziekenhuis-Oost Limburg te Genk, gedurende twee dagen. Deze observaties werden gedocumenteerd via geschreven notities, schetsen en enkele foto’s.  De observaties – die vervolgens gecodeerd, gecategoriseerd en geanalyseerd werden door de zes betrokken Speel Goed teamleden – resulteerden in interessante bevindingen betreffende: (1)de architectuur van de wachtruimte; (2)het interieur van de wachtruimte; (3) sociale interactie in de wachtruimte.

Output
Interactie

WACHTENDEN

 

Tussen de wachtenden onderling (die elkaar niet kennen) is er weinig interactie.

 

WACHTGEDRAG

 

Wachtgedrag betreft: GMS of tablet gebruik, anderen observeren, meeluisteren met gesprekken van anderen, voor zich uit kijken, constant opletten. Men kan niet ontspannen.

 

RUIMTELIJKE INTERACTIE 

 

Kinderen zorgen voor afleiding. Wanneer er kinderen in de wachtruimte zijn is er positieve afleiding. Kinderen stimuleren namelijk interactie:

 

•Tussen kinderen onderling.

•Tussen volwassenen onderling.

•Tussen volwassenen en kinderen.

 

Zelfs wanneer er geen faciliteiten of spelelementen voor kinderen aanwezig zijn, ontdekken zij, spelenderwijze, de ruimte en vormen zij zo een bron van interactie.

Interieur

FACILITEITEN

 

Er is een gebrek aan faciliteiten, waaronder: kapstokken, drank- en eetautomaten, WiFi, klokken en afgesloten vuilbakken.

 

MEUBILAIR

 

Het meubilair liet herschikking niet toe, maar over het algemeen was het meubilair vrij comfortabel. Het aanwezige kindermeubilair werd niet gebruikt. Volwassenen en kinderen zitten naast elkaar ipv. gescheiden.

 

DECORATIE, SFEER

 

Er is een gebrek aan decoratie, waaronder: planten en schilderijen of kunstwerken. Dit heeft een negatieve invloed of de sfeer van de ruimte.

 

AFLEIDING

 

Er is een gebrek aan afleiding, waaronder: werkende televisies, lectuur, (wacht)muziek.

 

SPELELEMENTEN

 

De aanwezige spelelementen werden eenzijdig gebruikt en niet zoals bedoeld. De spelelementen nodigen de ouders niet uit om mee te spelen. De spelelementen zijn voor een beperkte leeftijdscategorie (3-6 jaar).

Architectuur

TOEGANKELIJKHEID

 

Over het algemeen werd geen rekening gehouden met toegankelijkheid. Rolstoelen en buggy’s versperden de doorgang en konden niet juist geplaatst worden.

 

VERLICHTING

 

Lichtinval (en bij voorkeur, natuurlijk daglicht) heeft een grote invloed op de sfeer van de ruimte (orthopedie = aangenaam gevoel, door veel daglicht). Door weinig licht (e.g. pediatrie) voelt een kleine ruimte nog beklemmender aan.

 

AKOESTIEK

 

Faciliteiten (zoals drank- en eetautomaten en servers) zorgden voor ruis. Deze ruis werd versterkt door niet-geluidsabsorberende materialen (de vloer en het plafond).

 

SFEER

 

Door weinig aandacht aan de inrichting en door situering op een plek van passage, creëer je een onaangename sfeer ofwel een ‘luchthaven gevoel’.

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page